Zastrelili medveďa, ktorý zranil v Liptovskom Mikuláši piatich ľudí

27.03.2024 Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš 27. marca (TASR/Teraz.sk) - Medveďa, ktorý zranil v Liptovskom Mikuláši piatich ľudí, zastrelili v utorok (26. 3.) večer. Na jeho identifikáciu použili dron s biometriou. Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval na sociálnej sieti.

Zásahový tím v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami organizoval po útoku medveďa 24-hodinové hliadky. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR inštalovala na vybraných miestach fotopasce, ktoré slúžili na lokalizáciu jeho pohybu. Hlavným cieľom bolo zabezpečenie bezpečnosti obyvateľstva, ich zdravia a majetku a zamedzenie návratu problémového jedinca do intravilánu.

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR (Zásahový tím ŠOP SR) usmrtil 26. marca medzi liptovskomikulášskou mestskou časťou Iľanovo a Závažnou Porubou trojročnú samicu s váhou takmer 70 kilogramov. Podľa odboru komunikácie a propagácie ŠOP SR išlo o problémového medveďa hnedého, ktorý útočil na obyvateľov Liptovského Mikuláša.

Medvedicu identifikovali na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony, vybavené najnovšou technológiou, profesionálnou termovíziou a nočným videním. "Úlohou dronov bol zber dát, získanie a vyhotovenie dostatočne kvalitnej fotografickej a video dokumentácie. Špeciálny softvér porovnával fotodokumentáciu útočiacej medvedice z Liptovského Mikuláša so snímkami, zhotovenými počas viacerých sledovaní. Drony vyhodnocujú fyziologické parametre sledovaného živočícha, čo umožnilo zásahovému tímu presnú identifikáciu a úspešnú elimináciu problémovej medvedice," uviedol odbor komunikácie a propagácie s tým, že túto technológiu identifikácie využil zásahový tím po prvýkrát.

Zásahový tím ŠOP SR ukončí v stredu o 18.00 h v predmetnom území 24-hodinové hliadkovanie. "Život a pohyb v meste, ako aj jeho okolí je bezpečný. Zásahový tím je však pripravený v prípade potreby okamžite zasiahnuť a funguje v pohotovostnom režime na celom území Slovenska. ŠOP SR zároveň vyzýva obyvateľov, aby v prípade spozorovania medveďa v intraviláne alebo jeho bezprostrednej blízkosti oznámili túto skutočnosť na existujúce čísla tiesňového volania 112, prípadne 158 a 155," dodal odbor komunikácie a propagácie.

Medveď v nedeľu 17. marca napoludnie v Liptovskom Mikuláši poranil piatich ľudí. Mesto vyhlásilo v súvislosti s výskytom medveďa hnedého mimoriadnu situáciu. Žilinské krajské riaditeľstvo Policajného zboru nasadilo do služieb zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré monitorovali celé územie mesta a širšie okolie.
 

Vyberte región